Ποιοί Είμαστε

Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από την ψήφιση αλλεπάλληλων μνημονίων,  με τις περικοπές μισθών και την ακρίβεια σχεδόν όλων των προϊόντων, το βιοτικό μας επίπεδο έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Συνεχίζουν τη ληστεία των πενιχρών ή ανύπαρκτων εισοδημάτων μας, "ταΐζοντας" με τα λεφτά μας το "τρύπιο" βαρέλι του χρέους και τις τράπεζες. Ένα χρέος που δεν δημιούργησε και δεν καρπώθηκε ο λαός, καλείται όμως να πληρώσει. Από όλο τον πλούτο γύρω μας, το μόνο που  ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού, είναι το δημόσιο χρέος.

Επιβάλουν κάθε πιθανό και απίθανο φόρο, προκειμένου να αρπάξουν όσα μπορούν από τα λαϊκά στρώματα. Επέβαλλαν έτσι και το τέλος ακινήτων (χαράτσι) μέσω της ΔΕΗ. Ένα νέο άδικο φόρο που πλήττει όλους οριζόντια και όπως και οι υπόλοιποι νέοι φόροι, δεν πάει σε παιδεία, υγεία, περιβάλλον. Πάει κατ’ ευθείαν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Ενός χρέους που δεν πρέπει και δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Δεν το χρωστάμε! Δεν τα φάγαμε μαζί.

Χιλιάδες κάτοικοι σε όλη τη χώρα οργανώνουν την άρνηση πληρωμής, μέσα από επιτροπές, λαϊκές συνελεύσεις, πρωτοβουλίες, σωματεία και μαζικούς φορείς, διαδικασία που αναγκάζει την κυβέρνηση σε συνεχείς ελιγμούς.

Πάνω από 500.000 χαράτσια δεν έχουν πληρωθεί.  Η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Με νέα τροπολογία η διακοπή ρεύματος θα γίνεται πλέον μόνο μετά από εντολή του υπουργείου οικονομικών (και όχι αυτόματα από τη ΔΕΗ), ενώ μετά από παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της 1ης δόσης, η ΔΕΗ παύει να ασχολείται με το χαράτσι για τους πελάτες που δεν το πλήρωσαν, μεταβιβάζοντας την ευθύνη της είσπραξης στη εφορία.



Στου Ζωγράφου κάθε Τρίτη – Πέμπτη (προς το παρόν) από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 μαζεύουμε λογαριασμούς που έχει πληρωθεί μόνο η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς το τέλος ακινήτων, προκειμένου μαζικά να καταθέσουμε εξώδικα στην ΔΕΗ. Προσπαθούμε να γίνουμε χιλιάδες και στην πόλη μας όσοι δεν θα πληρώσουμε το χαράτσι. Με την αυτοπεποίθηση που παρέχει το μαζικό κίνημα, σε αντίθεση με την απογοήτευση της ιδιοτέλειας. Έτοιμες λύσεις δεν έχουμε, η μόνη μας ελπίδα είναι να βρεθούμε όλοι μαζί. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν προσπαθούμε να αναδιανείμουμε την φτώχεια μας αλλά να τα βάλουμε με τις αιτίες που την παράγουν. Δεν θέλουμε να αναλάβει η «κοινωνία των πολιτών» τις ευθύνες που αναλογούν στο κράτος, ειδικά όταν αυτό το χρυσοπληρώνουμε. Παλεύουμε για την οριστική ακύρωση των χαρατσιών (και κάθε άδικου μέτρου). Για να πάψουμε να πληρώνουμε "κερατιάτικα" πρέπει να ανατρέψουμε τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που γεννούν χαράτσια, φτώχεια και ανεργία. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δεν θα κουραστούν πριν μας ρίξουν στον γκρεμό. Πρώτα θα μας ρίξουν και μετά θα πάρουν ανάσα.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής σαν αυτό που έριξε την Θάτσερ το 1991 στην Μ. Βρετανία. Είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τις ζωές μας.

Δεν προερχόμαστε από το πουθενά. Δεν εμφανιστήκαμε χτες. Έχουμε συνεχή παρουσία χρόνων στην γειτονιά. Οι περισσότεροι από εμάς συμμετείχαμε στα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους (Βίλα Ζωγράφου, γκαράζ στις πλατείες κ.α.). Κινήματα που μετράνε χειροπιαστές και σημαντικές νίκες. Συνεχίζουμε  για να τους διώξουμε μια και καλή και όχι να μας διώξουν. Έτσι κι αλλιώς ήρθε πλέον η ώρα να φύγουν.

“Ζωγραφιώτες ενάντια στα μέτρα”
katoikoizantimetra.blogspot.com
katoikoi.z.anti.metra@gmail.com - 6971995036




Που το πάνε

Τον Ιούνιο του 2012 έρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών, άρα αύξηση και του τέλους ακινήτων.  Το 2013, ίσως και νωρίτερα, θα καθιερώσουν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Προφανώς εξοντωτικό για όσους με κόπους ζωής κατάφεραν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Σκοπός τους είναι η υφαρπαγή της μικρομεσαίας περιουσίας, όπως κυνικά ομολογούν!

Ξεπουλάνε την ΔΕΗ, ακριβαίνουν συνεχώς τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, κερδοσκοπούν οι ιδιωτικές εταιρίες. Κλασικές συνταγές που εφαρμόστηκαν όπου πήγε το ΔΝΤ.



Τι κάνει ο δήμος Ζωγράφου.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας, μετά από μαζική παρέμβαση κατοίκων δήλωσε πως θα σταθεί με κάθε νόμιμο τρόπο αρωγός στο πλευρό κάθε συμπολίτη μας, ιδιαίτερα στους άπορους και στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (άνεργους κλπ), έτσι ώστε να μην υλοποιηθεί η διακοπή ρεύματος γι' αυτούς, και τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και οι Υπηρεσίες του Δήμου, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους, θα προβούν σε κάθε ενέργεια για την προστασία τους.

Στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση αφού κανείς συνδημότης μας δεν έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για το θέμα, μιας και λόγω της μηδενικής προπαγάνδισης της απόφασης αυτής με κάθε πρόσφορο μέσο από την πλευρά του Δήμου, δε γνωρίζει κανείς Ζωγραφιώτης, ότι μπορεί να απευθυνθεί στη "συνήγορο του δημότη" για νομική αρωγή. Αρωγή που φτάνει μέχρι το σημείο, αν κάποιος είναι σε κατάσταση οριακή, δλδ να μην δικαιούται κατά νόμο, αλλά αποδεδειγμένα λόγω συνθηκών να αδυνατεί να πληρώσει, να εισάγεται προς συζήτηση η περίπτωσή του στο ΔΣ.

 Η στάση της ΔΕΗ & της δικαιοσύνης


Σε αρκετά υποκαταστήματα της ΔΕΗ, όπως και στο δικό μας στο Παγκράτι, κάτω από την πίεση του κόσμου, αυτά δέχθηκαν να εισπράττουν λογαριασμούς, μόνο με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς το τέλος ακινήτων.

Σε πολλά δικαστήρια της χώρας όπως και στο ΣτΕ εκκρεμούν, σχετικές δίκες. Από την Ε.Ε. τους ξεκαθάρισαν ότι δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη, που δεν πληρώνει το τέλος, αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτός είναι και ο λόγος που το πέρασαν στην εφορία. 


ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ:

Με την νέα τροπολογία του ΥΠ. ΟΙΚ ορίζεται ότι:

- Αν δεν έχει καταβληθεί το τέλος 4 μήνες από την λήξη πληρωμής της δόσης, η ΔΕΗ στέλνει τα στοιχεία του οφειλέτη στο υπουργείο Οικονομικών για να τα εισπράξει (εφορία) και διαγράφει την οφειλή αυτή από τα αρχεία της.

- Ο έφορος της ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι διακοπής του ρεύματος. Για να εκδοθεί όμως η εντολή διακοπής του ρεύματος θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Επιπλέον, αυτή θα πρέπει να κοινοποιηθεί και στους υπόχρεους προς καταβολή. Αφού συμβούν όλα αυτά ο πολίτης έχει προθεσμία άλλους 2 μήνες για να κάνει ένσταση, η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην του κοπεί το ρεύμα. Έτσι συνολικά θα περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες για να εκτελεστεί η απόφαση.